Saturday 19 February 2011

Yayasan POK dan Kassim Berkhidmat Untuk Rakyat

YPK sedia taja tiket 50 pelajar balik ke Mesir teruskan pengajian


Shahidan Kassim menyampaikan sumbangan kepada pelajar-pelajar Perlis yang menuntut di Mesir pada Majlis Kesyukuran di Kuala Perlis, semalam.


KANGAR 17 Feb. - Yayasan Pok dan Kassim (YPK) bersedia menaja tiket penerbangan ke Mesir untuk 50 pelajar dari negeri ini kembali ke negara itu bagi meneruskan pengajian masing-masing.

Pengerusinya, Datuk Seri Shahidan Kassim berkata, kos berke-naan yang dijangka menjangkau RM100,000 akan memberi keutamaan kepada pelajar kursus perubatan yang akan menduduki peperiksaan tidak lama lagi.

Bagaimanapun, beliau berkata, kos yang ditanggung YPK hanyalah satu pertiga daripada sejumlah 159 pelajar Perlis yang menuntut di Mesir tetapi terpaksa kembali ke Malaysia akibat pergolakan politik di negara berkenaan.

Sehubungan itu, Shahidan meminta kerjasama kerajaan negeri dan Baitulmal negeri bersama-sama menaja tiket penerbangan balik ke Mesir bagi pelajar-pelajar lain.

"Kita masih belum tahu harga sebenar penerbangan balik ke Mesir untuk seorang pelajar kerana kosnya berubah-ubah.

"Saya difahamkan dengan keadaan yang masih belum stabil di negara itu, harga tiket boleh melambung sehingga RM2,000 bagi setiap orang," katanya.

Beliau ditemui selepas Jamuan Makan Malam Meraikan Pelajar-Pelajar Mesir oleh YPK yang dihadiri kira-kira 150 pelajar berkenaan di sini malam tadi.

Sementara itu, Yang Dipertua Keluarga Pelajar-Pelajar Perlis Mesir (KPPM), Syed Aisam Syed Idris berkata, harga bagi tiket penerbangan sehala ke negara berkenaan sebelum ini ialah RM1,400 namun dengan penggantungan operasi Egypt Air, harga tiket boleh menjangkau antara RM1,600 sehingga RM2,000.

Beliau berkata, pada masa ini pelajar Perlis yang mengambil kursus perubatan di Mesir dan kembali ke negara ini berjumlah kira-kira 50 orang.

Syed Aisam turut berterima kasih kepada YPK dan kerajaan Malaysia bertungkus lumus membantu pelajar Malaysia di Mesir semasa Operasi (Ops) Piramid.

"Kami amat berterima kasih dengan keprihatinan mereka yang bersengkang mata tanpa rehat membantu kami sehingga selamat kembali ke negara ini dan juga kepada YPK yang sudi menaja penerbangan balik sebahagian daripada kami untuk kembali ke Mesir," ujarnya.

Namun Syed Aisam menambah, semua pelajar masih menunggu keputusan Majlis Keselamatan Negara (MKN) mengenai kedudukan mereka untuk kembali ke negara berkenaan.

No comments: